dilluns, 14 de febrer del 2011

La Festa de l'Ametller florit

La festa de l'Ametller florit de l'Any Maragall

Uns cent admiradors es van aplegar davant la tomba del poeta per recitar-ne els poemes

Ahir, com cada segon diumenge de febrer, familiars, amics, poetes, escriptors i admiradors de Joan Maragall es van aplegar davant la seva tomba, al cementiri de Sant Gervasi de Barcelona, per recordar-lo. Tretze participants, entre aquests Joan Josep Isern, Dolors Borau, Oriol Genís, Mireia Caralt i Elena Maragall, van recitar alguns poemes del poeta de la 'paraula viva'. I el grup de cantaires de la coral Albada, dirigit per Josep Ollé, van interpretar un repertori de poesies de Joan Maragall musicades i acompanyades pel quartet de corda 'Inhabitual'. Així es va celebrar la vuitanta-setena festa de l'Ametller florit, que es va començar a fer el 1924, quan es va plantar un ametller al costat de la tomba, com a expressió viva del poema 'L'ametller florit'(vídeo).

L'acte també formava part de l'Any Maragall 2010-2011, que va obrir-se el segon diumenge de febrer de l'any passat per commemorar els cent cinquanta anys de la naixença i els cent anys de la mort del poeta, que es compliran el vint de desembre d'enguany. Pel director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Izquierdo, 'recordar Joan Maragall no és solament fer-li un homenatge, és també donar-nos eines, als ciutadans, als catalans d'avui, per a respondre al nostre futur'. L'escriptora Maria Barbal va referir-se a 'l'optimisme vital' del poeta. I un dels néts de Joan Maragall, Pere Maragall, va fer un comentari sobre la importància de tots els actes fets i per fer per a commemorar l'Any Maragall.

L'Any Maragall té el suport de la ILC i l'Associació familiar de Joan Margall i Clara Noble. Però també d'institucions i organismes que han proposat tot d'activitats per difondre l'obra poètica i periodística de Joan Maragall i de recordar-ne la figura. Entre aquestes activitats, hi ha l'exposició 'Joan Maragall, el poeta extasiat', el cicle de conferències 'Llegir Maragall', que se celebren a la sala Verdaguer de l'Ateneu Barcelonès cada tercer dijous de mes. Al març es presentaran les rutes literàries del poeta i el 12 d'abril s'inaugurarà una exposició al Palau Moja dedicada al poeta.


La Festa de l'Ametller Florit